Regeltjes ... even vergeten

fotoregelsstijl

Regeltjes ... even vergeten

Door fotodeka | 23 mei 2021


Hoef je altijd de  “ fotoregels “ te volgen bij het fotograferen? Een vraag die af en toe gesteld wordt. Sommigen houden er van om echt volgens de “ regels “ van de kunst te fotograferen. Andere lappen die fotoregels vierkant aan hun laars en gaan gewoon op het gevoel af foto’s maken. Voor elke manier van werken zijn voor- en tegenstanders te vinden. Gelukkig hebben we niet allemaal dezelfde smaak en voorkeuren bij het maken van foto’s. Maar goed ook of het zou nogal saai worden.

 

” verkeerd “

 

Eenmaal je het verband tussen sluitertijd, diafragma, iso doorhebt, kan het spelen beginnen. Je kan de techniek inzetten en eigenlijk bewust “ verkeerd “ gaan gebruiken om op die manier foto’s te maken, die wat buiten de lijntjes vallen.

 

 

” zoektocht “

In mijn vrije foto’s, lees foto’s die niet op vraag van een klant zijn, flirt ik dikwijls met de grens van de techniek. Op die manier kunnen foto’s ontstaan die de relatie met de werkelijkheid voor een groot deel verliezen. Een intrigerende zoektocht om te ondervinden wat werkt en wat niet werkt. Het maken van dergelijke foto’s gaat niet op “ commando “ zoals we zeggen. Zelf moet ik een verbinding voelen met het onderwerp, de ruimte, … waar ik fotografeer. Anderzijds heb ik dan juist soms nood om de fotoregels weer eens toe te passen en kan ik het niet laten om ook dergelijk vrij werk te maken.

 

 

 

 

” kleinste kamertje “

Wat ik dan doe met die vrije werken? Die worden gebruikt om te tonen tijdens een tentoonstelling, voor deelnames aan wedstrijden, … Ook in mijn vrije fotografie, ontwikkel ik een bepaalde stijl en eigenheid. Voel je een match met deze stijl, dan kan je een vrij werk ook altijd aankopen. Samen wordt dan overlegd wat de mogelijkheden zijn. Wil je een eyecatcher voor de muur van de woonkamer, de wachtzaal, het kleinste kamertje …. dan zit je met een vrij werk altijd goed. Bij het bekijken van de website, zie je hier en daar een greep uit het mijn vrij werk.