Tegenlicht ... het mooiste licht dat er is

tegenlichtmagisch

Tegenlicht ... het mooiste licht dat er is

Door fotodeka | 19 mei 2021


 

Wellicht onnodig om te schrijven dat licht zo goed als het belangrijkste element is voor een fotograaf. Laat ons ook wel de camera niet vergeten, uiteraard. Het is dan ook altijd de kunst om het aanwezige licht op de juiste manier te kunnen vangen in de lens. Of er nu gewerkt wordt met natuurlijk licht, studiolicht of een combinatie van beiden, het blijft een boeiende uitdaging om het licht te “ kneden “ naar eigen wens.

” vibe “

Eén van mijn favoriete types licht is tegenlicht. Eerlijk waar, niet doorvertellen, maar ik ben er lichtelijk aan verslaafd. Wat een kracht schuilt in dit licht. De kracht zit hem voor mij in de magie die door dit licht veroorzaakt wordt. Tegenlicht laat een soort van vibe ontstaan, die eigenlijk niet te vatten is met woorden. Toch probeer ik het even te omschrijven.

Vormen, randen, … worden duidelijk afgelijnd, texturen worden heerlijk tastbaar, voorwerpen die in de voorgrond staan komen los van de achtergrond, transparantie wordt zichtbaar, … Het zijn maar een paar zaken die ontstaan bij het fotograferen.

 

” tegenlicht “

Het spreekt voor zich dat de stand van de zon, het seizoen, het tijdstip van de dag een heel bepalende factor zijn bij het fotograferen met natuurlijk tegenlicht. Op sommige momenten is het tegenlicht er gewoon niet, op andere momenten is het gewoon te mooi om het niet in beeld te brengen. Bij het fotograferen met studiolicht, kan er uiteraard ook heel bewust gekozen worden om dit licht te gebruiken.

Er kan gekozen worden om enkel met tegenlicht te fotograferen of in combinatie met nog ander studiolicht. Indien enkel gekozen wordt voor tegenlicht, moet er dan wel rekening gehouden worden met het feit dat de voorste delen van het gefotografeerde onderwerp vrij donker kunnen uitvallen.

 

” bijzondere tuinfoto’s “

 

 

 

Laat ik er eigenlijk niet teveel woorden meer aan vuil maken, maar gewoon de foto’s voor zich laten spreken. De tuinfoto’s werden op verschillende momenten doorheen het jaar gemaakt in mijn eigen tuin.

 

 

 

 

 

 

 

”  portretfotografie “

 

Ook even tonen hoe het tegenlicht zijn kracht kan bewijzen bij portretfotografie. Talitha en Bjarne worden hier mooi afgelijnd tegen de zwarte achtergrond. Als je even verder op de website snuistert, zal je zien dat dit bijzondere licht regelmatig te zien is bij diverse foto’s.